In de media

18 april 2013

Persbericht koningslinde mooi voorburg

"Mooi Voorburg" schenkt koningslinde aan burgers van Leidschendam-Voorburg


Op zaterdag 27 april 2013, op de verjaardag van onze aanstaande koning,  Z.K.H. Prins Willem Alexander, wordt op initiatief van de stichting “Mooi Voorburg” om 12.00 uur een robuuste koningslinde aangeboden aan de burgerij.

Voorafgaand aan deze officiële handeling zal de harmonie Forum Hadriani rond 11.30 uur het transport van de koningslinde vanaf het Oosteinde ter hoogte van de Dr. Beguinlaan te Voorburg, muzikaal begeleiden over het Oosteinde en de Rodelaan.

De stichting “Mooi Voorburg” heeft in Noord-Brabant een grote lindeboom gekocht met een omtrek van  35/40 cm. Deze boom is eind maart naar Voorburg getransporteerd. De gemeentelijke groendienst heeft zorg gedragen voor het opkuilen en bereidt de planting in het Sytwendepark voor. "Mooi Voorburg" zal samen met locoburgemeester Marcel Houtzager de koningslinde om 12.00 uur planten. "Mooi Voorburg" treedt ter plaatse als gastheer op en ter afsluiting van de ceremonie worden alle aanwezigen vanuit de partytent getrakteerd op een Oranjebitter of appeltjes van Oranjesap. Ook kunt u daar kennismaken met "Mooi Voorburg" en donateur worden. Iedereen is van harte uitgenodigd bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn.

De stichting  heeft besloten om de koningslinde te voorzien van een sierhek. De plaatsing van het sierhek zal in verband met de fabricage- en levertijd later dit jaar plaatsvinden. Ook daarover zult u via de lokale media en de website van "Mooi Voorburg" worden geïnformeerd.

De naam ‘koningslinde’ bestaat niet in de nomenclatuur van boomsoorten, maar is ontstaan in de regeerperiode van koning Willem III. Destijds kwamen kwekers van lindebomen in de problemen, toen hun kwekerijen door overstromingen onder water kwamen te staan. Hierdoor waren alle enten van de lindebomen verloren gegaan. Willem III heeft toen uit Frankrijk nieuw entmateriaal laten komen, zodat opnieuw met de kweek van lindebomen kon worden begonnen. Uit dankbaarheid jegens de koning heeft men de lindeboom de naam ‘koningslinde’ gegeven. Traditiegetrouw worden daarom bij elke troonswisseling zogenaamdekoningslinden’ geplant.


<< Vorige pagina