Ontstaan

Het ontstaan van de stichting “Mooi Voorburg”

Voor het ontstaan van de stichting gaan we terug naar het  actiecomité, opgericht in de herfst van 1958. De uit 1621 daterende veen- en poldermolen 'De Vlieger' stond aan de Allard Piersonkade in het watergebied van de Broeksloot. Naoorlogse nieuwbouw nam “de wind uit de wieken” en verhinderde daar het functioneren van deze molen, die inmiddels in 1952 eigendom van de gemeente Voorburg was geworden. Het toenmalige College van B&W  wilde de molen laten slopen voor nieuwbouw.

Het succesvolle verzet daartegen betekende in 1959 tevens de oprichting van de stichting “Mooi Voorburg”. Dankzij de initiatiefnemers, de heren Voorhoeve, Van Gool, Koppe, Kok, Van Til, Gosschalk en Van Elk werd de molen op het nippertje van de sloop gered. 

In oktober 1989 werd de molen verplaatst, na een spectaculaire hijsoperatie over de Hofpleinspoorlijn, naar het polderlandschap Essesteijn tegenover de gelijknamige boerderij. Thans is de molen eigendom van de gemeente Leidschendam-Voorburg en wordt beheerd door vrijwilligers van stichting Molen De Vlieger. 

Nog altijd bestaat “Mooi Voorburg” uit mensen die graag opkomen voor hun Voorburg. Zij weten zich daarin gesteund door een groot aantal donateurs en sympathisanten. Mede hieruit blijkt dat het Voorburgse gevoel bij de burgers leeft.

 

 << Vorige pagina