In de media

Uit de Voorburgse Courant 13 oktober 2011

Romeinen in Voorburg


Theater de Tobbe vormde donderdag 6 oktober het toneel voor de Romeinen die 2000 jaar geleden in Voorburg hun sporen achterlieten. Aanleiding hiervoor was de jaarlijkse donateuravond van de stichting ‘Mooi Voorburg’.


romeinen
Prof. Dr. Arjan Bosman gaf een lezing in theater de Tobbe.                      FOTO: KIKI GOUDART-KWEE

Kiki Goudart-Kwee
Voorburg

In een lezing van Prof. Dr. Arjen Bosman werd op een boeiende manier uiteengezet hoe en waarom de Romeinen in de Lage Landen terechtkwamen. Belangrijke nederzettingen zoals Nijmegen, Maastricht en tenslotte Voorburg met Forum Hadriani markeerden de grens van dit reusachtige Romeinse Rijk, de Limes genaamd. Deze ontstond in 47 n. Chr., toen de Romeinen afzagen van de verovering van Germanie.

Werelderfgoedlijst
Uit het publiek in theater de Tobbe kwam de vraag hoe hij dacht over de nominatie van Forum Hadriani voor de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het proefschrift van Tom Buitendorp werd aangehaald waar sprake is van een stad die waarschijnlijk groter was dan Pompeii. Bosman sprak hierover zijn twijfel uit en noemde een paar projecten uit Nederland die wel die titel bezitten. De Amsterdamse Grachtengordel, Kinderdijk en Schokland bijvoorbeeld. Zichtbaarheid speelt ook wel een rol vond hij en eerder zou hij Nijmegen geschikt achten waar ooit het tiende legioen was geplaatst. Niettemin beaamde hij het belang van Forum Hadriani, die een grote rol speelde bij de verdediging van de Limes en daarnaast als handelsstad fungeerde.

Arjen Bosman is o.a. hoogleraar provinciaal Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent en als archeologisch adviseur verbonden aan Past2Present in Woerden.

 

terug naar media