In de media


Narcissenroute terug in park Vreugd en Rust

De narcissenroute is weer terug in park Vreugd en Rust!

Op woensdag 4 maart om 13:30 uur wordt de route feestelijk geopend door wethouder Nadine Stemerdink. Met dit initiatief van de stichting “Mooi Voorburg” wordt de narcissenroute van 1978 opnieuw op de kaart gezet. Op dertig plaatsen in het park die gemarkeerd zijn door genummerde stenen, zijn narcissen geplant. Ze bloeien op verschillende tijden, zodat de bezoekers van het park van januari tot april van deze lentebloem kunnen genieten. Een flyer, die vanaf 4 maart onder meer bij de VVV in de Herenstraat in Voorburg is te verkrijgen, geeft informatie over de route en de geplante soorten narcissen.

Het opnieuw aanleggen van de narcissenroute past in het plan om park Vreugd en Rust weer de allure te geven die de beroemde landschapsarchitecten Zocher in de tweede helft van de 19e eeuw aan deze buitenplaats hebben gegeven. Het was toen gebruikelijk buitenplaatsen te omringen met zogenaamde stinsenplanten zoals narcissen, hyacinten en andere bol- en knolgewassen. Na een burgerinitiatief van “Mooi Voorburg” is samen met de gemeente een plan opgesteld voor het beleven en toegankelijk maken van dit erfgoed. Met geld van de gemeente, het regiopark Duin, Horst & Weide en de Provincie Zuid-Holland kan dit gerealiseerd worden. In totaal zullen er 26 deelprojecten worden geleverd voor het aanpassen van het park in de stijl van Zocher en voor het geven van informatie over het vroegere landhuis en zijn illustere bewoners, de familie Groen van Prinsterer.

Het uitzetten van de narcissenroute is de eerste van die projecten. In nauwe samenwerking tussen “Mooi Voorburg”, de Historische Vereniging Voorburg en Museum Swaensteyn volgt vanaf 28 maart in museum Swaensteyn een tentoonstelling getiteld: Vreugd en Rust. De buitenplaats, de bewoners en het Zocherpark. Bij die tentoonstelling zijn vier portretten te zien van de familie Groen van Prinsterer, en diverse schilderijen van de kunstschilder Jan Antoni de Jonge, een afstammeling van de familie Groen, die rond 1900 graag op zijn familielandgoed verbleef en werkte. Vanaf 28 maart is ook bij museum Swaensteyn een nieuwe uitgave verkrijgbaar van de Historische Vereniging met als titel: Vreugd en Rust, gastvrije buitenplaats met een park van Zocher. Dit boek van ruim 200 bladzijden biedt in woord en beeld veel nieuwe informatie over het park en zijn beroemde bewoners.

Kortom: er valt de komende tijd veel te beleven in en rond park Vreugd en Rust. Om te beginnen is een ieder welkom bij de opening van de narcissenroute op 4 maart, aanvang 13:30 uur bij steen nummer 1 (in het overpark aan het Oosteinde, na het bruggetje meteen linksaf ). Na de officiële opening door wethouder Nadine Stemerdink volgt een korte wandeling langs een deel van de route, waarna het programma wordt afgesloten met een kop koffie of thee in het Tennispaviljoen.

 

 << Vorige pagina