Actueel

SPEURTOCHT OPEN MONUMENTENDAG ZATERDAG 10 SEPTEMBER 2016

Ook dit jaar is "Mooi Voorburg" op Open Monumentendag van 10.00 – 16.00 uur  weer met haar tent aanwezig bij de waterpomp en het Monumentenpaneel bij de Oude Kerk op de hoek van de Herenstraat en de Van Schagenstraat.
De stichting "Mooi Voorburg" heeft, in het kader van het thema van de Open Monumentendag 2016 ‘Iconen en symbolen’, een korte speurtocht langs vijf monumenten samengesteld. Aan de hand van deze tocht ontdekt u nieuwe en verrassende zaken in het vertrouwde Voorburg. Leuk om alleen of in gezelschap te doen.
U kunt de gratis speurtocht ophalen bij de tent, waar dit jaar voor het eerst ook de nieuwe banners van "Mooi Voorburg" te zien zijn. Voor de deelnemers is er een kleine attentie.
Doe mee en ontdek de symboliek achter onze iconen!

Voor het complete programma van Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg kunt u de website www.omd-lv.nl raadplegen.foto WJH

OPENSTELLING MONUMENT SCHOOLSTRAAT 27

In samenwerking met de bewoner van Schoolstraat 27, Albert de Jong, wordt rond 11.00 uur door wethouder Frank Rozenberg het nieuwe MV-monumentenbordje onthuld, waarbij aandacht wordt besteed aan het feit dat Vincent van Gogh bij dit huis zijn huurpenningen kwam betalen.

Op het Monumentenbordje van de stichting “Mooi Voorburg” staat het volgende vermeld:

“Het huis dateert uit de tijd rond 1630. Het bijzondere van dit pand is de klokgevel, de enige in Voorburg. In de top is een Rococo engelenkopje gemetseld. De huidige gevel met ornamenten dateert uit de 18e eeuw. De Rococo stijl streefde naar intimiteit die terug te vinden is in dit vriendelijke huis. Van1991 tot 1994 is dit huis ingrijpend gerestaureerd tot een bezienswaardig monument. Uit overleveringen weten we dat de huisbaas van Van Gogh hier heeft gewoond. Hij ontving de huur soms in de vorm van door Van Gogh gemaakte tekeningen.”foto WJH

Vincent van Gogh (1853 – 1890) kwam met regelmaat in dit huis, dat toen bewoond werd door Pieter de Zwart, om de huur te betalen van zijn atelier bij de Schenkweg in Den Haag. Veelal gaf hij zijn huisbaas een tekening in plaats van geld. 
Van Gogh woonde korte tijd aan de Schenkweg met Stientje. Hij schrijft aan zijn broer Theo hoe blij hij was met zijn atelier, hoe belangrijk Stientje voor hem was en wat hem verder bezig hield. Met penseel of pen legde deze iconische kunstschilder zijn waarnemingen vast. Zijn afbeeldingen van mensen en zaken sproten niet voort uit een aangeleerde vaardigheid, maar waren haast bezield en zo raak geschilderd dat ze voort lijken te komen uit de diepere lagen van de mens. Lagen die wij tot op vandaag niet kunnen kennen, en waarnaar wij door de complexiteit van de natuur slechts kunnen gissen.

BEZOEK ONS IN DE TENT BIJ DE WATERPOMP.

Leden van het bestuur van “Mooi Voorburg” geven deze dag weer informatie aan belangstellenden en natuurlijk wordt een ieder geattendeerd op de mogelijkheid om donateur te worden.
Bij de tent zijn de in het jubileumjaar 2014 opnieuw uitgegeven Mooi Voorburg Monumentenroute en de Mooi Voorburg Beeldenroute verkrijgbaar voor de vriendenprijs van  € 1 per stuk. Donateurs ontvangen op vertoon van hun donateurskaart 2016 beide routes gratis. Bovendien is er voor de Mooi Voorburg-donateurs een fraaie “Mooi Voorburg” stylus-pen bij onze tent beschikbaar (zo lang de voorraad strekt).

PRESENTATIE BOEK VAN KEES VAN DER LEER

Op Open Monumentendag, 10 september a.s. wordt om 14.00 uur op de buitenplaats Middenburg in Voorburg het nieuwste boek van Kees van der Leer gepresenteerd, getiteld Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst. Uit de collectie van Gerard Duijvestein. U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. Op de website: www.keesvanderleer.nl is meer informatie te vinden over dit boek en andere publicaties.

foto WJH    

 

 

<< Vorige pagina