Actueel

"Mooi Voorburg" in de Goede Doelen Krant

De stichting “Mooi Voorburg” is in 1959 opgericht. Aanleiding was het besluit van het toenmalige College om de veen-en poldermolen “De Vlieger” uit 1621 af te breken ten gunste van naoorlogse nieuwbouw die letterlijk de molen de wind uit de zeilen nam.

Een actiecomité van verontruste Voorburgers heeft met de oprichting van de stichting voorkomen,  dat dit onzalige besluit werd uitgevoerd. De stichting staat 57 jaar later nog steeds op de bres voor het behoud van historische elementen en het verfraaien van Voorburg. Zo is “Mooi Voorburg” de initiatiefneemster van het verkrijgen van de status van Beschermd Dorps- en Stadsgezicht,  die van toepassing is op de oude dorpskern van Voorburg. Dat doet “Mooi Voorburg” met de steun van een groot aantal donateurs. Andere financiële middelen heeft de stichting niet en zij krijgt geen overheidssteun.  Daardoor kan de stichting een volledig onafhankelijke positie innemen in de gesprekken met de overheid.

Bij haar 55-jarig jubileum in 2014 heeft de stichting het Monumentenpaneel bij de Oude Kerk vernieuwd en een nieuwe Beeldenroute en een vernieuwde Monumentenroute uitgebracht. Ook kon door donaties en een schenking,  één van de grisailles van Huygens’ Hofwijck (Flora) worden vernieuwd. Overal in het “Huygenskwartier Voorburg” ziet u op de gevels  de klassieke gietijzeren straatnaamborden die in opdracht van ”Mooi Voorburg” zijn vervaardigd.

Eén van de doelstellingen is om, met steun van nog meer donateurs, verdere initiatieven te nemen voor een levendiger historisch centrum, waarin ondernemers graag ondernemen en burgers graag vertoeven. Ook overlegt de stichting constructief met de gemeente om de openbare ruimte (parken, waterpartijen en groenvoorzieningen) te beschermen en te verbeteren.

Als partner neemt “Mooi Voorburg” deel aan verschillende overleggen met de gemeente en verwante zusterorganisaties  uit Voorburg en Leidschendam,  zoals in het Erfgoedpodium en de Stuurgroep Huygenskwartier. Op die manier kan de stichting vooraf meedenken en meebeslissen over nieuwe ontwikkelingen en haar doelstellingen realiseren.

Als u de doelstellingen van de stichting “Mooi Voorburg” wilt steunen, wordt dan donateur! Voor minimaal € 15,- per jaar ontvangt u, zolang de voorraad strekt, als welkomstgeschenk het jubileumboek “Van waterpomp tot dorpswacht”. Aanmelden via www.mooivoorburg.nl. Op deze website leest u nog veel meer!

foto WJH

 

<< Vorige pagina