Actueel

Restauratie monumentaal Wilhelminahek

 

 

Het uit 1898 daterende Jugendstil hek, ter herinnering aan de inhuldiging van Wilhelmina als koningin  der Nederlanden, heeft op dinsdag 24 mei zijn standplaats bij de Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat voor een ingrijpende restauratie verlaten. Dit rijksmonument omlijst hier sinds 1946 de bevrijdingslinde.

 

 

Het hek is sterk aangetast door roest en met zijn doorsnede van 73 centimeter inmiddels te klein voor de bevrijdingsboom. De provisorische vergrotingen uit het verleden voldoen niet meer. Op sommige plaatsen zijn de poten vervangen en ingekort. Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg hebben besloten het monumentale hek te herstellen en verruimen.

 

 

Zes schilden
Na restauratie heeft het hek een doorsnede van bijna een meter. Het telt nu nog vier schilden, maar gezien de vorm zouden dat er zes moeten zijn. De twee ontbrekende schilden komen erbij. Hierop komt 2011 te staan, als jaar van aanpassing. De poten van het hek krijgen weer hun oorspronkelijke lengte, waardoor de schilden beter tot hun recht komen. De monumentencommissie heeft over de vergroting van het hek geadviseerd.

 

Het nieuwe ontwerp van het hek is in detail besproken met een delegatie van het bestuur van 'Mooi Voorburg', zoals eerder vermeld onder wat was actueel in 2010: Mooi Voorburg in gesprek met Realisatie & Beheer.

Het Delftse aannemersbedrijf Huurman b.v. voert de restauratie uit. Het volledig opgeknapte Wilhelminahek neemt na de zomervakantie zijn vertrouwde plek in de Herenstraat weer in.


Voorgaande publikatie: 'Mooi Voorburg' in gesprek met Realisatie & Beheer.

terug naar actueel