In de media
Website "Mooi Voorburg" bewaard voor nageslacht
Vanaf 9 november 2013 wordt de website van de stichting ”Mooi Voorburg” door de Koninklijke Bibliotheek (KB) voor de lange termijn gearchiveerd en zodoende bewaard voor toekomstig onderzoek. Belangrijke selectiecriteria voor archivering zijn de toegankelijkheid van de website en de actualiteit van de berichtgeving.
Ook de mate van verwijzingen naar de website van "Mooi Voorburg" op andere websites speelt een rol. Er zijn in Nederland vier miljoen websites, waarvan er tot dusver vijf duizend voor archivering in aanmerking kwamen. Er is door de Koninklijke Bibliotheek dus nog veel werk te verzetten . De stichting “Mooi Voorburg” is in staat om de eigen website up to date te houden, dankzij de deskundigheid van bestuurslid Wim Hasekamp, die als webmaster optreedt en ervoor zorgt dat de website actueel en voldoende informatief blijft.
Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.
Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB.