Actueel

  

Donateursexcursie Leerdam 11 mei 2013


Zaterdagochtend vroeg vertrokken we met een gezelschap v an 29 personen vanaf de gebruikelijke opstapplaats bij hotel Movenpick in Voorburg. Voorzitter Kees Verbeek zwaaide ons uit en wenste ons een aangename dag met hopelijk beter weer voor later. Het regende namelijk bij vertrek. In de bus vertelde Marianne Post over de historie van Leerdam en de ontstaansgeschiedenis van de glasindustrie daar. De ligging aan de rivier de Linge speelde daarbij een grote rol. Dankzij de bevlogen en kunstminnende directeur Cochius werd Leerdam het centrum voor de glaskunst.


  

Het Glasmuseum dat als eerste bestemming werd bezocht is gehuisvest in het voormalige woonhuis van Cochius. Deze is na een verbouwing in 2010 door koningin Beatrix geopend.
Na de koffie met heerlijke appeltaart kon men op eigen gelegenheid door het museum rondlopen. Een verdieping was gewijd aan de bekende glaskunstenaar Andries Copier. De Oranjevaasjes voor de prinsesjes kregen extra aandacht door dit kroningsjaar. In de verbindingsbruggen die als vitrines waren ingericht konden velen van ons herkenbare voorwerpen terugzien. In de museumwinkel kon men nog een souvenir kopen.

  

Daarna was het volgende programmapunt aan de beurt: de rondvaart over de Linge. Een aantal ging te voet naar de kade, degenen voor wie dit te ver was, konden met de taxibus mee. Het regende helaas nog steeds. Aan boord van ‘de Parel van de Linge’ kregen we een smakelijke lunch geserveerd.

  

  

De boottocht voerde ons richting Geldermalsen dat ten oosten van Leerdam ligt. We passeerden een aantal markante plaatsen langs de Linge zoals de kerktoren van Acquoy, de Betuwse variant van de scheve toren van Pisa. Toen de boot omdraaide voor de terugweg begon de zon door te breken en kon men bovendeks van het landschap genieten. Onze laatste bestemming was het Hofje van Aerden dat vlakbij de aanlegplaats lag. Dit gebouw is opgericht door een vermogende dame Maria Ponderus in 1772. Op deze plek heeft het kasteel van Leerdam gestaan dat tot Willem van Oranje behoorde en na de bezetting van de Spanjaarden werd verwoest.

  

Met veel enthousiasme werden we door de gidsen rondgeleid in de kruidentuin, vervolgens in het hofje, een hofjeswoning  en tenslotte in de Regentenzaal waar werk hing van 17e eeuwse Hollandse meesters. Hieronder bevindt zich ook een schilderij van Frans Hals, dat momenteel uitgeleend is aan het Frans Halsmuseum.  Na deze interessante rondleiding was de excursie ten einde en bracht de bus van Brouwers tours ons terug naar Voorburg.

<< Vorige pagina