Actueel

“MOOI VOORBURG” IN GESPREK MET DE WELSTANDS- EN MONUMENTENCOMMISSIE

Op uitnodiging van de Welstands- en Monumentencommissie, heeft een delegatie van het bestuur van de stichting Mooi Voorburg op 26 oktober j.l. het zgn. “Kleurenpalet Mooi Voorburg” besproken.

Dit kleurenpalet, ingestoken in het jubileumboek “Van waterpomp tot dorpswacht”, beiden uitgebracht door de stichting Mooi Voorburg ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum in 2009, geeft een aantal suggesties en een handleiding voor de toepassing van kleuren bij het schilderen van monumentale- en andere karakteristieke panden binnen en buiten het gebied van het Beschermd Dorpsgezicht Voorburg.

Onder het motto”Verf goed op Erfgoed!” geeft dit kleurenpalet, waarin 20 kleuren zijn opgenomen, een zestal stappen die men kan doorlopen, voordat een kleurkeuze wordt gemaakt.

Wil men hiervan afwijken, dan wordt aangeraden vooraf contact op te nemen met de Welstands en Monumentencommissie. Overigens dient in de aanvraag van een bouwvergunning ook de keuze van de kleur(en) te worden opgenomen.

Het kleurenpalet wil slechts dienen als een handreiking om tot een (verf/kleur)keuze te komen en zeker niet worden beschouwd als een dwingend voorschrift. Ook al is een kleur geselecteerd die voorkomt op het kleurenpalet , blijft overleg vooraf met de commissie hierover noodzakelijk.

De leden van de Welstands- en Monumentencommissie reageerden erg enthousiast op het verschijnen van dit kleurenpalet, dat als een instrument beschouwd kan worden bij het beoordelen van schilderwerk bij verbouwing/restauratie van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen.

De leden van de commissie gaven aan ingenomen te zijn met een stichting, zoals Mooi Voorburg, omdat de commissie gebaat is bij de inbreng van zgn. burgerdeskundigen, die maatschappelijke organisaties vertegenwoordigen.

Als het “Kleurenpalet Mooi Voorburg” een officiële status krijgt, zou dat veel “misverstanden” bij het al dan niet verlenen van vergunningen voor verbouwingen/ restauraties en het daaruit voortvloeiend schilderwerk voorkomen kunnen worden. Ook is het een hulpmiddel bij het handhavingsbeleid, dat de in de verleende vergunning gestelde eisen toetst aan de uitvoering. In ieder geval is er nu een standaard beschikbaar, waaraan het schilderwerk zou kunnen worden getoetst.

Het bestuur van de stichting Mooi Voorburg en de leden van de Welstands-en Monumentencommissie hebben afgesproken om tenminste één keer per jaar in deze samenstelling bijeen te komen.


terug naar actueel